fbpx

Sfaturi pentru limpezirea apei verzi din piscină Lasa un comentariu

Pentru a rezolva cât mai rapid și eficient problema apei verzi din piscină, trebuie în primul rând să identifici motivul din spatele acestei probleme.Ți-am pregătit mai jos o listă de pași pe care trebuie să îi urmezi pentru a stabili cauza, dar și ce trebuie să faci în continuare:

  1. Testează apa din piscină

Primul lucru pe care trebuie sa îl faci atunci când observi că apa din piscină a devenit verde este să folosești câteva testere analiză apa pe care le găsești pe site-ul nostru ca să identifici nivelul de clor și valoarea pH-ului.

Atunci când testezi nivelul de clor din piscină, trebuie să testezi și nivelul de clor liber, nu doar clorul total. Clorul liber este cel care ucide agenții patogeni precum bacterii, paraziți, viruși, dar și microorganisme precum alge și sporii acestora. Ce este important de reținut este că clorul are multe de făcut, iar dacă parametrii apei nu sunt echilibrați corect, atunci acesta își pierde din eficiență, iar bacteriile se înmulțesc mai repede decât puterea de distrugere a clorului. Așadar, apa se înverzește atunci când microorganismele se înmulțesc mai repede decât rata de distrugere a clorului.  Atunci este posibil să ne confruntăm cu probleme precum înverzirea apei din piscină. Microorganismele au nevoie de micronutrienți precum nitrogen și fosfor pentru a se înmulți. De aceea, este foarte important să testezi și nivelul fosfaților din apă. Un nivel crescut de fosfați creează un mediu propice pentru dezvoltarea și reproducerea microorganismelor.

De aceea, în cazul valorilor mari de fosfați (peste 500 părți pe miliard), nivelul de clor trebuie de asemenea să fie mai mare. Deși fosfații nu acționează în mod direct asupra clorului, aceștia favorizează dezvoltarea microorganismelor, și de aceea clorul nu mai face față.

2. Reglează parametrii apei

În cazul în care testerele folosite ți-au indicat valori scăzute ale clorului, este indicat să echilibrezi parametrii apei. Înainte de a trata apa din piscină, trebuie ca mai întâi să corectezi nivelul pH-ului. Acest factor indică aciditatea sau alcalinitatea apei din bazin și valoarea sa trebuie să fie constantă pentru a proteja echipamentul piscinei și sănătatea înotătorilor. Nivelul pH-ului poate fi reglat cu ajutorul unor corectori pH pe care îi găsești pe piscine.ro.

Trebuie să folosești un produs pH Plus pentru a crește nivelul de aciditate sau un produs pH Minus pentru a reduce gradul de aciditate. Valoarea pH-ului trebuie menținută între 7.2 și 7.6 ppm deoarece între aceste valori, clorul are cea mai mare eficiență. Clorul liber trebuie sa fie între 0.5 – 1.5 mg/l – pentru bazinele descoperite și 0.5-1.0  mg/l – pentru bazinele acoperite.

3. Curăță cu atenție interiorul piscinei

Atunci când apa din bazin a devenit verde, înainte de a adăuga substanțe pentru igienizare, trebuie să cureți foarte bine interiorul cu ajutorul unor perii curățare piscină pe care le găsești pe site-ul piscine.ro.

Algele se depun adesea pe marginile sau pereții bazinului, iar o îndepărtare adecvată a acestora va permite ca substantele chimice adăugate pentru curățare să funcționeze mult mai rapid.

4. Tratamentul șoc cu clor

În funcție de gradul de infestare al piscinei, de cele mai multe ori soluția potrivită este un tratament șoc. Mulți oameni preferă să lase acest proces în seama specialiștilor, însă dacă alegi să o faci de unul singur, e bine să urmezi următorii pași: în primul rând, trebuie să testezi nivelul substanțelor din apă și să te asiguri că acestea sunt echilibrate corect. Și deoarece clorul este o substanță chimică agresivă, trebuie neapărat să porți echipament de protecție atunci când îl manipulezi.

Apoi, trebuie verifici filtrele, să te asiguri că funcționează corect, și să cureți manual piscina de frunze și alte resturi. De asemenea, piscina trebuie să fie umplută până la nivelul normal, iar pH-ul trebuie să fie între 7,2 și 7,6. Dacă pH-ul depășește limitele normale, atunci după clorinare, apa nu va fi limpede. Alcalinitatea trebuie să fie cuprinsă între 80 și 120 ppm.

Pentru un tratament șoc corect, este indicat ca nivelul de clor liber să crească de 10 ori față de de nivelul de clor combinat pentru a ajunge în punctul în care moleculele de cloramină se descompun prin oxidare.

Specialiștii recomandă folosirea clorului nestabilizat în tratamentul șoc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *